Programi

Akademija za politički razvoj (APR) provodi brojne aktivnosti, programe i projekte političke edukacije na regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Lokalni programi

Lokalni program APR-a – LAPR provodi se u organizaciji APR-a od 2013.  godine. Namijenjen je edukaciji i umrežavanju polaznika koji su aktivni u različitim područjima lokalnog javnog života neke zajednice – političara, javnih službenika, djelatnika javnih poduzeća te institucija u JLPS, lokalnih medija te aktivista svih provenijencija.

Program je uvijek dizajniran prema potrebama polaznika s područja jedne zaokružene regionalne cjeline – najčešće jedne ili dvije susjedne županije. Prilikom odabira vodi se obzira o spolnoj, sektorskoj i  vrijednosnoj raznolikosti polaznika.

Sadržaj programa se tematski prilagođava potrebama i prioritetima regije ili županije, a do sada je redovito uključivao teme poput lokalnoga razvoja i decentralizacije, transparentnosti lokalnih vlasti, projektnog menadžmenta, osmišljavanja i provedbe projekata financiranih iz EU fondova,  društvenog poduzetništva, izazova lokalnog vodstva i upravljanja, neovisnog funkcioniranja medija u lokalnoj zajednici, razvoja lokalnoga aktivizma, međusektorskih lokalnih inicijativa, uloge i utjecaja žena i manjina u lokalnoj politici i sl.

U programu je do sada ukupno sudjelovalo preko 100 polaznika, a alumniji APR-a iz čitave Hrvatske volontiraju kao voditelji radionica i predavanja, te im se pridružuju  drugi istaknuti stručnjaci u temama od interesa lokalnih zajednica.

Do sada se LAPR provodio u sljedećim županijama: Splitsko – dalmatinskoj, Osječko – baranjskoj, Virovitičko – podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj te  Međimurskoj županiji, a 2020. u Dubrovniku okupljajući sudionika s područja čitave Dubrovačko-neretvanske županije (otoci Korčula, Koločep, gradovi Dubrovnik, Metković, Opuzen).

LAPR se dosada provodio u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a te potporom jedinica lokalne samouprave u kojima se i za koju se program odvija, a novi partner programa je Udruga gradova.

DESIGNED BY 404 Agency and BUILT BY Dream-implementation