ožu 28, 2017

U Sisku održan 1. seminar novog ciklus Godišnjeg programa APR-a

Od 17. do 19. ožujka 2017. u Sisku je održan prvi seminar Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj (APR) na kojem je 14. generacija polaznika sudjelovala u predavanjima i panel raspravama na temu „Društvo i politika u suvremenoj demokraciji“. Seminar je održan uz potporu Vijeća Europe kao dio njihova projekta "Schools of Political Studies" te Grada Siska.

 Prvi ovogodišnji događaj iz ciklusa otvorio je izvršni direktor APR-a Jakov Žižić uz pozdravne govore predsjednice Upravnog odobra APR-a Sandre Pernar te riječi dobrodošlice gradonačelnice grada Siska, Kristine Ikić Baniček.

Nakon predstavljanja polaznika ovogodišnjeg  14. ciklusa , uslijedilo je prvo predavanje „Populizam kao patologija suvremenih demokracija“ profesora s Fakulteta političkih znanosti  Berta Šalaja koji je dao uvid u fenomen populizma kroz izlaganje uzroka njegove pojavnosti i suvremenih primjera domaćih i međunarodnih aktera koji su  se prometnuli u istaknute političke dionike zadnjih godina.

Program je nastavljen prvom panel raspravom „Budućnost političkih stranaka u Hrvatskoj“  gdje su panelisti govorili o političkim strankama, njihovim problemima i izazovima. Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a te Ružica Vukovac, članica Glavnog odobra MOST NL spremno su odgovarali na mnoštvo pitanja polaznika  programa, a cijelu raspravu moderirala je Nataša Božić, novinarka N1 Televizije.

Drugi dan programa započeo je izlaganjem docenta s Fakulteta političkih znanosti Steve Đuraškovića na temu  „Suvremene političke ideologije“ gdje su se predstavile dominantne ideologije. Svojevrsnu dopunu prvom predavanju u kontekstu Hrvatske dao je docent Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održavši drugo predavanje „ Društveni rascjepi i politička polarizacija u Hrvatskoj“. Bagić je predstavio dominantne društvene razlike po kojima se hrvatsko društvo raslojava te ukazao na poveznicu tih rascjepa koji sežu još s početka 20. stoljeća i traju još do danas.

Program drugog dana seminara nastavljen je radionicom „ Izborni programi i formiranje Vlade u Liburniji“ koju su držali novinar Novog lista Tihomir Ponoš te izvršni direktor APR-a Jakov Žižića. U radionici su polaznici bili podijeljeni u 3 različite političke grupacije te su na temelju saznanja i primjera s panel rasprava i predavanja trebali kreirati izborne programe i poruke te oformiti Vladu u izmišljenoj državi Liburniji.

Zadnjeg dana seminara,  Jagoda Novak predstavila je problematiku javnih politika održavši predavanje „ Stvaranje javnih politika u Hrvatskoj; teorija i praksa“ . Doktorica znanosti Novak upozorila je na podkapacitiranost uprave za kvalitetno bavljenje javnim politikama  kao i nedostatak kontrolnih instrumenata u praćenju učinkovitosti istih.

Prvi ovogodišnji seminar zaključen je panel raspravom „Politička uporaba povijesti“  uz sudjelovanje docenta Hrvoja Klasića s Filozofskog fakulteta docenta Ivice Miškulina s Hrvatskog katoličkog sveučilišta uz moderiranje Antonija Zavade, novinara N1 Televizije. Rasprava se dotakla aktualne teme osnivanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošću gdje su panelisti iznosili razloge za i protiv osnivanja Povjerenstva uz odgovaranje na zanimljiva pitanja vrlo aktivnih polaznika programa.

Nastavak Godišnjeg programa APR-a u 2017. slijedi u Rijeci od 5.-7. svibnja kada se održava 2. seminar koji će biti posvećen javnoj komunikaciji i medijima.

Prethodna vijest

Seminarom u Sisku započinje 14. ciklus Godišnjeg programa APR-a

Seminar se otvara u petak 17.3. pozdravnim govorima Sandre Pernar, predsjednice Upravnog odbora Akademije za politički razvoj te Kristine Ikić…

Završni susret 3. ciklusa Studentskog APR-a u Zagrebu

Završni susret Studentskog programa APR-a je dvodnevna radionica o pripremi projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova. Program radionice koncipiran…