lip 1, 2016

U Makarskoj održan 2. seminar Godišnjeg programa APR-a u 2016. godini

U razdoblju od 20. do 22. svibnja održan je 2. seminar Godišnjeg programa APR-a u 2016. godini. Seminar se održavao u Makarskoj, a tema drugog seminara bila je „Mediji i javna komunikacija“.

Seminar je otvorio izvršni direktor Akademije za politički razvoj Jakov Žižić zaželjevši svim polaznicima dobrodošlicu te zanimljive i korisne rasprave u nadolazećim danima.

Prvog dana seminara na rasporedu je bila panel rasprava „Položaj medija u Hrvatskoj“ na kojem je sudjelovalo pet govornika: Anto Mikić, glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija, Mislav Bago, novinar i urednik na Novoj TV, Lamija Alečković, slobodna novinarka, Hrvoje Prnjak, novinar Slobodne Dalmacije i Maja Erceg, glavna urednica Makarske kronike. Debatu je moderirala glavna urednica Cenzure Plus, Željana Buntić Pejaković. Na panelu se većim dijelom raspravljalo o aktualnim problemima tiskanih, radijskih i televizijskih medija te osobnim profesionalnim iskustvima govornika dok je Maja Erceg tematizirala problematiku funkcioniranja lokalnih medija u Hrvatskoj na primjeru Makarske kronike.

Drugi dan programa započeo je radionicom „Javni nastup“ samostalnog konzultanta Milana Koštre koji je predstavio glavne značajke kvalitetnog javnog nastupa. Također, Koštro je zajedno s polaznicima proanalizirao aktualne političke aktere i njihovo snalaženje u javnoj komunikaciji.

Druga panel rasprava bila je na temu „Odnosi s javnošću: utjecaj na društvo, politiku i tržište“ te su na njoj sudjelovali Saša Cvetojević, direktor Insako d.o.o., Jakov Vetma, načelnik općine Klis i Jerko Trogrlić, PR stručnjak. Debatu je moderirala Maja Čakarun, članica Upravnog odbora Akademije za politički razvoj. Panel je bio usredotočen na značaj odnosa s javnošću u poslovanju privatnog i javnog sektora, prednosti dobrog PR-a te moguće posljedice loše komunikacije.

Program drugog dana seminara nastavljen je predavanjem Domagoja Bebića s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na temu „Uloga novih medija u političkoj komunikaciji i izbornim kampanjama“. Bebić je objašnjavao razvoj novih medija i koliki je njihov cjelokupni utjecaj na društvo i način razmišljanja; posljedično tome, došlo je i do značajne promjene u političkoj komunikaciji te u komuniciranju tijekom izbornih kampanja.

Posljednji dan programa započet je predavanjem predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Saše Lekovića na temu „Istraživačko novinarstvo“. Leković se u predavanju dotaknuo samog pojma istraživačkog novinarstva, njegovog razvoja i poznatih povijesnih primjera. U drugom dijelu predavanja Leković je u interakciji s polaznicima prebacio fokus na pitanje postojanja istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj te glavne probleme i opasnosti s kojima se novinari susreću za vrijeme istraživanja.

Program drugog seminara završen je panel raspravom na temu „Politička satira“. Debatu je moderirao Domagoj Račić, predsjednik Skupštine Akademije za politički razvoj, a sudjelovali su Borna Sor, News Bar, Marin Periš, voditelj i urednik na Laudato TV, Bruno Petrušić iz udruge SplitMisli te gost iznenađenja, predstavnik Facebook grupe „Ćaća se vraća“. Panel je bio usredotočen na smisao političke satire u današnjem društvu, njenu važnost i utjecaj te na pitanje granica koje se (ne) bi trebale poštovati u okvirima satire.

Nastavak Godišnjeg programa APR-a u 2016. slijedi u Poreču od 14. do 16. listopada kada se održava Godišnja konferencija koja, osim ovogodišnjih polaznika, okuplja i sve alumnije APR-a.

Ovogodišnja konferencija bit će posvećena temi „Sadašnjost i budućnost Europe“.

Prethodna vijest

Stajalište UO APR-a o kurikularnoj reformi

“Upravni odbor APR-a u potpunosti razumije iskazanu potrebu za radom bez političkih pritisaka, želju da se doprinese razvoju hrvatskog društva…

Panel rasprava: “Kako osigurati podršku civilnom društvu u Hrvatskoj?”

Sudionici rasprave su prof.dr.sc. Žarko Puhovski, politički analitičar, Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, Željka Leljak-Gracin…