lip 4, 2024

Panel o političkoj zastupljenosti žena u Hrvatskoj

Parlamentarni izbori su iza nas, imamo formiranu i potvrđenu novu Vladu. S 37 zastupnica od ukupno 151 mjesta u Saboru u ovom smo sazivu dosegli dosad najbolji udio zabranih u to predstavničko tijelo. (S odlaskom dijela zastupnika u izvršnu vlast, taj se broj povećao na 50, dakle 33%.)

Dio stranaka i dalje se ne pridržava zakonom obvezujućih kvota, koje su isključivo kvantitativne, dakle ne djeluju obavezujuće u smislu pozicioniranja žena na izbornim listama. U trenutnoj Vladi RH imamo samo 2 žene od ukupno 19 članova. Na lokalnoj razini pokazatelji su još lošiji. Nakon lokalnih izbora 2021., žene čine 27% članova svih političkih tijela na lokalnoj i regionalnoj razini (29% u predstavničkim tijelima i 11% na izvršnim funkcijama).

O svim uzrocima slabije reprezentacije žena u politici u Hrvatskoj i potencijalnim modelima za poboljšanje njihove pozicije i brojnosti razgovarat ćemo na panelu “Political Representation of Women in Croatia” koji organiziramo u utorak, 11. lipnja 2024. u Uraniji (Kvaternikov trg 3/3). 

Analizirat ćemo kulturne, socioekonomske i institucionalne barijere koje doprinose problemu, kao i strategije u drugim dijelovima svijeta kojima se poticalu uključivanje i pozicioniranje žena u političkoj sferi.

Panel je dio projekta Women in the Lead 2, koji APR provodi uz podršku State Departmenta.
Panel moderira Njezina Ekscelencija Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, a panelistice su članice APR-a koje su uključene u projekt Women in the Lead:

  • Marija Lugarić, saborska zastupnica SDP-a, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova
  • Karla Ressler, tajnica Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice
  • Ivana Novoselec, izvršna direktorica APR-a

Nakon panela slijedi druženje uz malu zakusku.

Prethodna vijest

U susret Europskim izborima

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024., a ove godine biramo 12 zastupnica i zastupnika u Europskom…