lis 28, 2016

Održana 10. Godišnja konferencija Akademije za politički razvoj

U razdoblju od 14. do 16. listopada 2016. godine održana je jubilarna 10. Godišnja konferencija APR-a. Konferencija se održavala u Poreču, u Valamar Diamant Hotelu, a naslov ovogodišnje konferencije bio je „Sadašnjost i budućnost Europe“.

Kao što je već navedeno, ovogodišnja konferencija bila je deseta po redu konferencija održana u sklopu Godišnjeg edukativnog programa APR-a koji se od 2004. godine provodi u Hrvatskoj uz potporu Vijeća Europe. Konferenciju su poduprli i Valamar Riviera, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Istarska županija. Tijekom Godišnje konferencije održano je pet panel rasprava.

Godišnju konferenciju je svojim govorom započeo župan Istarske županije i alumnus APR-a Valter Flego, a svim prisutnima obratile su se i Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Sandra Pernar, predsjednica Upravnog odbora Akademije za politički razvoj, koja je svečano otvorila 10. Godišnju konferenciju. Također, na početku konferencije prisjetili smo se našeg preminulog alumnusa Marina Grgete te održali minutu šutnje.

Prvog dana konferencije održana je i jedna panel rasprava na temu „Energetska sigurnost i energetske tranzicije u Europi i Hrvatskoj“ na kojoj su sudjelovala dva panelista: Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te Dario Čehić, član Nadzornog odbora INA-e. Debatu je moderirao konzultant Igor Grozdanić. Na panelu se većim dijelom raspravljalo o aktualnim problemima energetske sigurnosti i ovisnosti Europe te o hrvatskim energetskim kapacitetima i potencijalnim ulaganjima u energetiku, posebice po pitanju INA-e i LNG terminala.

Drugi dan konferencije započeo je panel raspravom „Hrvatska kao članica Europske unije“ te su na njoj sudjelovali Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Krasnec, novinar Večernjeg lista i Vladimir Cvijanović iz Grupe 22. Debatu je moderirala Maja Čakarun, članica Upravnog odbora Akademije za politički razvoj. Panel je bio usredotočen na stanje Europske unije nakon Brexita, na eventualnu reformu Europske unije i njenih institucija te na opseg ovlasti koje bi EU institucije trebale obuhvaćati s obzirom na pitanje suvereniteta država članica. Sve te teme bile su prožete pozicijom Hrvatske unutar istih te hrvatskom ulogom u eventualnim reformama.

Program drugog dana nastavljen je novom panel raspravom na temu „Europski identitet i vrijednosti“. Na panelu su sudjelovali Neven Šimac, predsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja Robert Schuman, Branko Baričević, šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Andreas List, sekundirani stručnjak Europske službe za vanjsko djelovanje pri MVEP-u u Hrvatskoj te Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Moderatorica panela bila je Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Nakon kratkog uvodnog predavanja g. Šimca na temu samih pojmova identiteta i vrijednosti Europe, rasprava se odvijala u okviru tema mogućnosti stvaranja europskog identiteta u aktualnom multikulturalizmu, pitanju zajedničkih vrijednosti europskih naroda, pitanju suvereniteta država i nad suvereniteta Europske unije, potencijalnih modela razvoja europskog identiteta itd.

Posljednji panel drugog dana održan je na temu „Može li EU postati pametna, održiva i inkluzivna ekonomija?“, a kao panelisti su sudjelovali Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivo Špigel, Perpetuum Mobile i Velimir Šonje iz Arhivanalitike. Moderatorica panela bila je konzultantica Ružica Jajčević. Panel rasprava se većinom bavila temama rasta ekonomije u Hrvatskoj, mogućnostima ulaganja u nove tehnologije i industrije, ali i pitanjem planiranog razvoja cjelokupne ekonomije Europske unije u smjeru održivosti i inkluzivnosti.

Program Godišnje konferencije APR-a završen je u nedjelju panel raspravom na temu „Sigurnosni izazovi i budućnost europskog projekta“. Debatu je moderirala Damira Gregoret Bobić, novinarka RTL Televizije, a sudjelovali su Igor Tabak, analitičar portala Obris – obrana i sigurnost te Senada Šelo Šabić, znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Panel je bio usredotočen na sigurnosne aspekte aktualne migrantske krize, posljedice te krize po europske države i Europsku uniju te trenutni razvoj događaja na ratom pogođenom Bliskom istoku i nestabilnom području Magreba.

10. Godišnja konferencija privedena je kraju već tradicionalnim uručivanjem diploma novim članovima APR-a koji su završetkom Godišnjeg programa APR-a postali članovi alumni zajednice. Ovogodišnji program završilo je 26 polaznika, čime se naša alumni zajednica povećala na više od 380 članova. Natječaj za novu generaciju polaznika Godišnjeg programa bit će raspisan u prosincu 2016. godine.

Prethodna vijest

Alumniji APR-a na Berlin Forumu

Na ovom važnom događaju sudjelovalo je petero alumnija APR-a: novinar HRT-a Dragan Nikolić, Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja,…

Otvorene prijave za 1. ciklus Studentskog programa APR-a u Splitu

„Studentski APR“ je namijenjen edukaciji studenata i mladih o suvremenoj demokraciji i političkoj participaciji, javnim politikama, javnom komuniciranju i medijima…