lis 24, 2016

Alumniji APR-a na Berlin Forumu

Od 17. do 18. listopada u Berlinu je održan drugi po redu Berlin Forum na temu "U potrazi za izgubljenim univerzalizmom". Događaj je organiziralo udruženje škola za političke studije Vijeća Europe kojemu pripada i APR.

Na ovom važnom događaju sudjelovalo je petero alumnija APR-a: novinar HRT-a Dragan Nikolić, Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeke, Ivan Bambir iz Mlade Pozitive i voditelj Instituta Mediterran, Filip Zoričić. Na Forumu je bilo 226 sudionika iz raznih zemalja svijeta i različitih sektora, od čega četrdesetak uglednih panelista.

Berlinski Forum polazi od pretpostavke da postoje mnoge kulture, ali samo jedna civilizacija temeljena na slobodi, ljudskim pravima, vladavini prava i demokraciji. Forum  okuplja vodeće kulturne ličnosti, stručnjake, predstavnike europskih think tankova, međunarodne novinare i alumnije škola Vijeća Europe. Cilj njihovog susreta i rasprava je rješavanje ključnih demokratskih izazova kojima se Europa suočava danas te predlaganje načina promicanja solidarnosti među mladima u borbi protiv trenutne krize.

Mnoge rasprave u različitim formatima obuhvatile su, između ostalog, teme kao što su „Sigurnost protivna slobodi“, „Politike sjećanja i povijest“, „Nacionalizam i migracije“, „Rat i mir“. Predavači su, između ostalih, bili predsjednici udruženja škola Vijeća Europe za političke studije, bivša glavna tajnica Vijeća Europe Catherine Lalumière, njemački političar i bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, prvi povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Alvaro Gil -Robles, utemeljitelj Škole građanskog obrazovanja u Moskvi Jurij Senokosov i drugi istaknuti govornici.

Održavanje događaja poduprli su Vijeće Europe, Robert Bosch zaklada, norveški Institut za međunarodne odnose, Institut za tranzicijske zemlje iz Stockholma i Konrad-Adenauer zaklada.

Prethodna vijest

Najava 1. modula APR-ova programa “Lokalno vodstvo i razvoj”.

Program okuplja 23 polaznika iz Zagrebačke županije čija imena možete vidjeti ovdje. Na 1. modulu bit će održana dva predavanja…

Održana 10. Godišnja konferencija Akademije za politički razvoj

Kao što je već navedeno, ovogodišnja konferencija bila je deseta po redu konferencija održana u sklopu Godišnjeg edukativnog programa APR-a…