pro 12, 2016

Natječaj za 14. generaciju Godišnjeg programa APR-a

Akademija za politički razvoj (APR) poziva zainteresirane kandidatkinje i kandidate da se prijave za sudjelovanje u Godišnjem programu APR-a u 2017. godini.

Godišnji program APR-a je jednogodišnji obrazovni ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: političkih stranaka, poslovnog sektora, javne uprave, civilnog društva, akademske zajednice i medija. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva.

U proteklih 13 godina provedbe ovaj program je uspješno završilo 380 polaznica i polaznika koji danas zauzimaju istaknuta mjesta u politici, javnoj upravi, civilnom društvu, medijima, poslovnom sektoru i akademskoj zajednici. Svi oni su članovi/ce APR-a, djeluju kroz mrežu alumnija i sudjeluju kao predavači/ce i stručnjaci/kinje u programima i projektima APR-a. Članice i članovi APR-a dobrovoljnom uplatom članarina sufinanciraju i dio troškova Godišnjeg programa.

Godišnji program APR-a se ostvaruje uz podršku Vijeća Europe, a Akademija za politički razvoj je jedna od 21 članice Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

Godišnji program APR-a sastoji se od četiri seminara: dva godišnja seminara, Godišnje konferencije koja okuplja sve alumnije programa i Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji okuplja polaznike/ce iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionike/ce. Godišnji seminari i konferencija su trodnevni događaji (petak – nedjelja) i održavaju se u različitim dijelovima Hrvatske. Program se sastoji od predavanja, panel diskusija i radionica. Seminari se održavaju prema pravilima Chatham House što omogućuje otvorenu raspravu s predavačima/icama i među polaznicima/ama. Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije, društvene i ekonomske reforme, političku i izbornu participaciju, javno komuniciranje i medije, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji itd. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznika/ca kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.

U program će se odabrati između 25 i 30 sudionica i sudionika temeljem javnog natječaja, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne i regionalne zastupljenosti. Godišnji seminari bit će održani tijekom ožujka i svibnja, Godišnja konferencija u listopadu, a Svjetski forum za demokraciju u studenome 2017.

Organizatori snose većinu troškova sudjelovanja polaznika/ca u seminaru, izuzev prijevoza. Sami polaznici/e sudjeluju u troškovima triju seminara u Hrvatskoj iznosom od ukupno 500 kn te iznosom od 500 kn u troškovima puta i boravka u Strasbourgu. Primanjem u program polaznici/e preuzimaju obavezu sudjelovanja na sva četiri seminara. Vijeće Europe će polaznicima/ama koji budu uspješno završili program dodijeliti posebne diplome na svečanosti u Strasbourgu.

U program se mogu prijaviti hrvatske državljanke i državljani, te kandidatkinje i kandidati s boravištem na teritoriju Republike Hrvatske do zaključno 35 godina starosti (tj. prije navršenih 36 godina) u trenutku prijave, uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika.

Prilikom selekcije posebno će se paziti na uravnotežen i raznolik sastav polaznika/ca.

Prijava za sudjelovanje u programu sastoji se od prijavnog obrasca te životopisa koje treba poslati isključivo na e-mail adresu: natjecaj@apr.hr

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje: Prijavni obrazac

Kandidatkinje i kandidati mogu tražiti najviše dva pisma preporuke od bivših polaznika/ca programa. Pismo preporuke šalju sami alumniji APR-a na e-mail adresu na koju se šalje i prijava.

Krajnji rok za prijave je 15. siječanj 2017. Kandidatkinje i kandidati koji uđu u uži izbor bit će početkom veljače pozvani na intervju. Uspješne kandidatkinje i kandidati će o rezultatima selekcije biti obaviješteni najkasnije do 21. veljače 2017.

Prethodna vijest

U subotu završni modul programa “Lokalno vodstvo i razvoj”

Program je okupio 23 polaznice i polaznika koji su aktivni na lokalnoj razini i zainteresirani za profesionalni i društveni razvoj….

Kreću oba izdanja Studentskog programa APR-a

Oba prva modula bit će posvećena temi suvremene demokracije i političke participacije mladih. Modul u Zagrebu započet će predavanjem dr.sc….