pro 6, 2019

Godišnji program – Natječaj za generaciju 2020

Akademija za politički razvoj (APR) poziva zainteresirane kandidatkinje i kandidate da se prijave za sudjelovanje u Godišnjem programu APR-a u 2020. godini.

Godišnji program APR-a jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog društva, javne uprave, medija, političkih stranaka i poslovnog sektora. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva.

Program se provodi uz podršku Vijeća Europe, a Akademija za politički razvoj je jedna od 21 članice Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

Sastoji se od četiri seminara:

  • dva godišnja seminara (6.-8. ožujka, 8.-10. svibnja),
  • Godišnje konferencije koja okuplja i alumnije programa (23.-25. listopada),
  • Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji okuplja polaznike/ce iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionike/ce (pet dana u prvoj polovici studenog).

Godišnji seminari i konferencija trodnevni su događaji (petak – nedjelja) i održavaju se u različitim dijelovima Hrvatske. Program se sastoji od panel diskusija, predavanja i radionica. Seminari se održavaju prema pravilima Chatham House što omogućuje otvorenu raspravu s predavačima/icama i među polaznicima/ama. Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije i participacije, političke ideologije i ekonomsku politiku, društvene rascjepe,  javne politike, medije i političku komunikaciju, itd. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznika/ca kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.

U program će se odabrati 20 sudionica i sudionika temeljem javnog natječaja, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne/rodne i regionalne zastupljenosti. Prilikom selekcije posebno će se paziti na uravnotežen i raznolik sastav polaznika/ca.

Organizatori snose većinu troškova sudjelovanja polaznika/ca u seminaru, izuzev prijevoza. Sami polaznici/e sudjeluju u troškovima triju seminara u Hrvatskoj iznosom od ukupno 750 kn te iznosom od 1000 kn u troškovima puta i boravka u Strasbourgu. Primanjem u program polaznici/e preuzimaju obavezu sudjelovanja na sva četiri seminara. Vijeće Europe će polaznicima/ama koji uspješno završile program dodijeliti posebne diplome na svečanosti u Strasbourgu.

UVJETI:

  • u program se mogu prijaviti hrvatske državljanke i državljani te kandidatkinje i kandidati s boravištem na teritoriju Republike Hrvatske do zaključno 35 godina starosti (tj. prije navršenih 36 godina) u trenutku prijave, uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika;
  • prijava za sudjelovanje u programu sastoji se od prijavnog obrasca (poveznica) te životopisa koje treba poslati isključivo na e-mail adresu: prijave@apr.hr s naznakom APR PRIJAVA;
  • kandidatkinje i kandidati mogu tražiti najviše dva pisma preporuke od bivših polaznika/ca programa. Obrazac (poveznica) preporuke šalju isključivo sami alumniji APR-a na e-mail adresu na koju se šalje i prijava, s naznakom PREPORUKA + ime osobe za koju šalje;
  • krajnji rok za prijave je 6. siječnja 2020. godine do ponoći.

Kandidatkinje i kandidati koji uđu u uži izbor početkom veljače će biti pozvani na intervju. Uspješne kandidatkinje i kandidati o rezultatima selekcije bit će  obaviješteni najkasnije do 20. veljače 2020. godine.

Sretno!

Prethodna vijest

Sudjelovali smo na World Forum for Democracy u Strasbourgu

World Forum for Democracy ove godine održao se od 6. do 8. studenog u Strasbourgu, a više od 1000 sudionika…

Uskoro počinje projekt “Otvorena klima – policy lab”

Svaki od tri dana trajanja policy lab-a sudionici, podijeljeni u radne grupe (6 timova po 5 sudionika), imati će  priliku…