sij 15, 2024

Godišnji program APR-a: Poziv za Generaciju ’24

Godišnji program APR-a jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog društva, javne uprave, medija, političkih stranaka i poslovnog sektora. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva.

Program se provodi uz podršku Vijeća Europe, a Akademija za politički razvoj je jedna od 21 članice Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

Sastoji se od pet elemenata:

 • Tri godišnja seminara:
  Demokracija, dijalog i politička participacija (5 .- 7.4.2024.j)
  Politička i javna komunikacija (24. – 26.5.2024.)
  Međunarodni odnosi, Hrvatska, regija i EU (14. – 15.9.2024.)
 • Godišnje konferencije koja okuplja i alumnije programa (18. – 20.10.2024.),
 • Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji u Strasbourgu okuplja polaznike/ce iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionike/ce (početak studenog, TBC)


Godišnji seminari i konferencija trodnevni su događaji (petak – nedjelja) i održavaju se u različitim dijelovima Hrvatske. Navedeni datumi su okvirni; o točnom vremenu i mjestu održavanja seminara kandidati/kinje će biti obaviješteni na razgovorima tijekom selekcijskog procesa.


Program se sastoji od predavanja, rasprava, radionica, panel diskusija i druženja. Seminari se održavaju prema pravilima
Chatham House što omogućuje otvorenu raspravu s predavačima/icama i među polaznicima/ama. Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije i participacije, političke ideologije i ekonomsku politiku, društvene rascjepe, javne politike, medije i političku komunikaciju, itd. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznika/ca kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.


U program će se odabrati 20 sudionica i sudionika temeljem javnog natječaja, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne/rodne i regionalne zastupljenosti. Prilikom selekcije posebno će se paziti na uravnotežen i raznolik sastav polaznika/ca.


Organizatori snose dio troškova sudjelovanja polaznika/ca u seminaru, a sudionici/ce participiraju sa 70€ za svaki od triju seminara i godišnju konferenciju u Hrvatskoj. Dodatno financiranje i visina participacije za put u Strasbourg na Svjetski forum za demokraciju ovisi o mogućnostima Vijeća Europe i broju zainteresiranih te je ta aktivnost opcionalna. Sudionici samostalno pokrivaju troškove puta, osim u odnosu na put u Strasbourg.
Upravni odbor APR-a u mogućnosti je odobriti do 5 stipendija koji za time iskažu potrebu u prijavi.


Ulaskom u program polaznici/e preuzimaju
obavezu sudjelovanja na minimalno tri događaja, pri čemu je sudjelovanje na prvom seminaru obavezno. Polaznicima koji uspješno završe program Vijeće Europe dodjeljuje certifikate, te postaju dio mreže alumna APR-a.

 

KAKO SE PRIJAVITI:

 • u program se mogu prijaviti hrvatske državljanke i državljani te kandidatkinje i kandidati s boravištem na teritoriju Republike Hrvatske do zaključno 35 godina starosti (tj. prije navršenih 36 godina) u trenutku prijave, uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika
 • prijava za sudjelovanje u programu sastoji se od
  a)
  prijavnog obrasca (preuzmite ga ovdje; u slučaju poteškoća s preuzimanjem datoteke javite se na info@apr.hr) te
  b)
  životopisa
  koje treba poslati isključivo na e-mail adresu:
  info@apr.hr s naznakom“Prijava na natječaj: Ime Prezime
 • kandidatkinje i kandidati mogu tražiti najviše dva pisma preporuke od bivših polaznika/ca programa (pismo preporuke nije obavezno). Obrazac preporuke možete preuzeti ovdje (u slučaju poteškoća s preuzimanjem datoteke javite se na info@apr.hr). Preporuke šalju isključivo sami alumniji APR-a na e-mail adresu na koju se šalje i prijava, s naznakom PREPORUKA + ime osobe za koju šalje;
 • krajnji rok za prijave je 15. veljače 2024. godine do 23:59h.

 

S kandidatkinjama i kandidatima koji uđu u uži izbor bit će krajem veljače održan intervju (uživo ili online), nakon čega će selekcijska komisija donijeti odluku o odabiru polaznica i polaznika. Uspješne kandidatkinje i kandidati o rezultatima selekcije bit će obaviješteni najkasnije do 15. ožujka 2024. godine.

 

Prethodna vijest

Otvorene prijave za Regionalnu školu za politički razvoj

Novoosnovana Regionalna škola za politički razvoj raspisala je prvi poziv za svoj program za mlade liderice i lidere iz Hrvatske,…

Projekt “Women in the Lead 2” – poziv za sudjelovanje

Nakon uspješne provedbe prvog projekta, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, Akademija za politički razvoj provodi još jedan projekt…