pro 19, 2023

Otvorene prijave za Regionalnu školu za politički razvoj

Novoosnovana Regionalna škola za politički razvoj raspisala je prvi poziv za svoj program za mlade liderice i lidere iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Škola će podržati sudjelovanje mladih u oblikovanju javnih politike kroz kombinaciju podučavanja, razmjene iskustava, debatama o javnim politikama, praktične nastave, radionica i studijskih posjeta. 30 odabranih mladih liderica i lidera steći će znanje, iskustvo, praktične vještine i mrežu kontakata s vršnjacima i mentorima i biti potaknuti na rad na razvoju i zagovaranju zelenih javnih politika.

Regionalnu školu za politički razvoj pokrenula je Akademija za politički razvoj u suradnji s Centrom za istraživanje i kreiranje javnih politika iz Sjeverne Makedonije i Fondacijom BFPE za odgovorno društvo iz Srbije. Sve tri organizacije članice su Mreže škola za politički razvoj Vijeća Europe.


Ovim pozivom želimo okupiti mlade stručnjakinje i stručnjake do 30 godina koji su zainteresirani za Zelenu Agendu i pokazuju snažnu predanost konceptu aktivnog građanstva
. Trideset sudionica i sudionika (po 10 iz svake zemlje) bit će odabrano za sudjelovanje u programu na temelju otvorenog poziva, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne/rodne i regionalne zastupljenosti. Prilikom selekcije posebno će se paziti na uravnotežen i raznolik sastav polaznika/ca.

Regionalna škola svojim će programom pružiti platformu za učenje, praktičan rad i međusobnu suradnju mladih lidera iz navedenih zemalja. Program je prilika za aktivno društveno djelovanje te europski pristup zajedničkim ekološkim i drugim izazovima vezanima uz kreiranje i zagovaranje javnih politika.

Što ćete dobiti?

  • 3 seminara u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji
  • studijski posjet Gradu Rijeci i otoku Krku
  • studijski posjet institucijama EU u Bruxellesu
  • online tečajeve s predanim mentorima
  • priliku za rad na konkretnim projektima razvoja javnih politika u području kružnog gospodarstva, energije, bioraznolikosti, urbanog razvoja i/ili klimatskih promjena, uključujući analize javnih politika u regiji, predlaganje novih pristupa, kao i plana njihovog zagovaranja kroz različite alate

Škola će se održati od travnja do prosinca 2024. (detaljan program će se biti naknadno definiran; o točnim datumima i mjestima održavanja kandidati/kinje će biti obaviješteni tijekom selekcije).

Organizatori pokrivaju sve troškove puta, smještaja i hrane. Zbog logističkih razloga, neka će putovanja možda biti organizirana kao grupna.

Ukoliko se želite prijaviti, trebate…

  • biti hrvatski, makedonski ili srpski državljani ili kandidati/kinje s prebivalištem na području Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonijae ili Republike Srbije do 30 godina starosti (tj. prije 31. godine) u trenutku podnošenja zahtjeva
  • imato visoku razinu znanja i aktivnog korištenja engleskog jezika (čitanje, pisanje, govor i slušanje)
  • biti motivirani i posvećeni aktivnom sudjelovanju na sva tri seminara

Kako se prijaviti?

Posjetite www.regionalschool.eu za više informacija i prijavu. Ispunite online prijavu i pošaljite životopis najkasnije do 18. veljače do 23:59h. Prilikom odabira sudionika posebno ćemo paziti na kvalitetu obrazloženja motivacije (u prijavnici). Preporučujemo da koristite ažuriranu verziju svog životopisa.


Projekt Regionalne škole provodi APR u partnerstvu sa organizacijama CRPM iz Sjeverne Makedonije i Fondacija BFPE Srbije, a podržava ga Europska unija kroz program Erasmus+.

Prethodna vijest

Otvoreni program Godišnje konferencije APR-a ’23.

Pozivamo vas na Okrugli stol: “Obrazovanje dostupno svima kao poluga lokalnog i regionalnog razvoja”, koji će se održati u Hotelu…

Godišnji program APR-a: Poziv za Generaciju ’24

Godišnji program APR-a jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog…