svi 15, 2024

Otvoreni panel o prevenciji rodno uvjetovanog nasilja

Što činimo i što bismo kao društvo trebali činiti kako bismo učinkovitije prevenirali rodno uvjetovano nasilje i podržali žrtve?

Prema podacima Eurostata, 28% žena u Hrvatskoj je tijekom svog života doživjelo nasilje od svojeg intimnog partnera. Svaka treća žena doživjela je neki oblik seksualnog zlostavljanja na poslu. Preko 50% žena žrtava ubojstva u proteklih 5 godina ubio je njihov intimni partner.

Hrvatska je donijela vrlo napredan paket kaznenopravnih mjera koje uključuju i femicid, a sve je veći udio kaznenih postupaka zbog nasilja u obitelji nasuprot prekršajnima. No, uz sustav kažnjavanja počinitelja, društvo se treba angažirati u prevenciji nasilja i zaštiti žrtve.

Što činimo i što bismo kao društvo trebali činiti kako bismo učinkovitije prevenirali rodno uvjetovano nasilje i podržali žrtve?

Pozivamo vas na otvoreni panel u sklopu projekta Women in the Lead 2 pod naslovom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja: razvoj javnih politika u Hrvatskoj”, koji će se održati u četvrtak, 16. svibnja 2024. u Uraniji (Kvaternikov 3, Zagreb).

Na panelu koji će moderirati Ivana Novoselec, izvršna direktorica APR-a, sudjeluju:
* Maja Munivrana, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
* Vedrana Šimundža Nikolić, Ministarstvo pravosuđa i uprave
* Sanja Bezbradica Jelavić, Autonomna ženska kuća Zagreb
* Ana Pecotić, #Spasime inicijativa
Nakon panela slijedi kraće druženje uz zakusku.
Zbog ograničenog broja mjesta u publici, molimo da svoje prisustvo prijavite ovdje.

Projekt Women in the Lead 2 provodi Akademija za politički razvoj uz potporu U.S. Department of State, odnosno Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Prethodna vijest

Kakva nam javna politika u odnosu na položaj žena u gospodarstvu treba?

U sklopu projekta “”Women in the Lead 2”, koji APR provodi uz podršku U.S. State Departmenta (Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu),…