tra 23, 2024

Održan prvi seminar Regionalne škole za politički razvoj

Prvi seminar Regionalne škole za politički razvoj održan je Tuheljskim Toplicama. 

Novosnovana Regionalna škola pruža platformu za učenje, praktičan rad i međusobnu suradnju mladih lidera iz Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije. Program je prilika za aktivno društveno djelovanje te europski pristup zajedničkim ekološkim i drugim izazovima vezanima uz kreiranje i zagovaranje javnih politika. Škola podržava sudjelovanje mladih u oblikovanju javnih politike kroz kombinaciju podučavanja, razmjene iskustava, debata o javnim politikama, praktične nastave, radionica i studijskih posjeta.

Od 19. do 21. travnja 2024. godine 30 mladih liderice i lidera iz navedenih zemalja okupilo po prvi puta u Tuheljskim Toplicama kako bi istražili ključne teme: političke institucije, konstruktivan dijalog i zelene politike.

Seminar je započeo predavanjem o političkim institucijama u EU te osvrtom na Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju. Stručnjaci i stručnjakinje poput Ivana Matića iz Akademije za politički razvoj, Ivanke Stamenić iz Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Gordane Nestorovske iz Centra za istraživanje i kreiranje javnih politika podijelili su svoje uvide, pružajući polaznicama i polaznicima sveobuhvatno razumijevanje regionalnih političkih okvira.

Nakon predavanja, sudionici/e su sudjelovali/e u radionici na kojoj su kreirali plakate o političkim institucijama u tri zemlje.

Fokus drugog dana seminara bio je na zelenim politikama, sa Sofijom Babić, savjetnicom za politiku u WWF Adria, koja je održala predavanje o zelenim politikama u Europskoj uniji. Sljedeća panel sesija dublje je istražila zelene politike u EU i Hrvatskoj, a uz Sofiju svoja su iskustva i perspektive predstavili naši alumnusi Branko Ančić (IDIZ / Možemo!) i Zlatko Galešić (Siemens Energy / HDZ).

Polaznice i polaznici nastavili su istraživati zelene politike kroz radionicu koja je omogućila razmjeenu ideja i najboljih praksi u njihovim zemljama. Prvi seminar Regionalne škole za politički razvoj bio je ispunjen učenjem, dijeljenjem znanja i iskustva, ali i prilikama za neformalno druženje i povezivanje sudionica/ika i organizatora. Njihov zajednički rad nastavlja se online uz ponmoć mentora, a sljedeći seminar predviđen je lipnju u Makedoniji.


Projekt Regionalne škole provodi APR u partnerstvu sa organizacijama CRPM iz Sjeverne Makedonije i Fondacija BFPE Srbije, a podržava ga Europska unija kroz program Erasmus+.

Prethodna vijest

Podcast Polifonija – 5. epizoda

U ovom izdanju podcasta Polifonija, snimljenom na 1. seminaru Godišnjeg programa APR-a u Daruvarskim toplicama 6. travnja 2024., poslušajte analizu…

Kakva nam javna politika u odnosu na položaj žena u gospodarstvu treba?

U sklopu projekta “”Women in the Lead 2”, koji APR provodi uz podršku U.S. State Departmenta (Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu),…