ožu 2, 2018

Održan 2. modul Studentskog programa u Zagrebu

Tema 2. modula bile su javne politike

Susret su pozdravnim govorom i uvodnim riječima otvorili Darko Suljičić, programski koordinator zadužen za razvoj novih programa i odnose s javnošću te Jagoda Novak, v.d. izvršne direktorice APR-a.

Prva na programu bila je panel rasprava “Hrvatska vanjska politika danas: kriza, izazovi i mogući izlazi”, na kojoj je bilo riječi o potrebi određivanja smjera i snažnije koherentnosti hrvatske vanjske politike. Raspravljalo se o periodu kada je ulazak u Europsku uniju bio glavni vanjskopolitički cilj te o načinima kako je djelovao na prioritete vanjske ali i unutrašnje politike, reformi i promjena. Također su se raspravljale strategije kojima Hrvatska može postati lider u okruženju i izgraditi prepoznatljiviju vanjsku politiku i ojačati diplomaciju.

Na raspravi su sudjelovale:

Vesna Pusić, zastupnica u Saboru, bivša ministrica vanjskih poslova RH

Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose

Jadranka Kosor, bivša premijerka  RH

Daniel Mondekar (moderator rasprave), bivši predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, savjetnik

Uz veliku zainteresiranost polaznika programa, rasprava je trajala više od dva sata, a spremnost i otvorenost na odgovaranje pitanja pokazale su sve govornice.

 

Nakon panela, uslijedilo je predavanje o tržištu rada. Dr.sc. Iva Tomić, Ekonomski institut Zagreb, predstavila je logiku kreiranja javnih politika vezanih uz tržište rada, trendove koji su aktualni u Hrvatskoj i EU te učinke mjera aktivnih politika zapošljavanja kreiranih od strane nadležnog ministarstva.  Ova tema pobudila je zanimanje polaznika jer će se većina njih u skorije vrijeme naći na tržištu rada.

 

 

Prethodna vijest

Rezultati natječaja za Godišnji program APR-a u 2018.

U Godišnji program odabrani su: 1 Ivan Vidiš Politika – stranke /HDZ Zagreb 2 Marko Vidakušić Politika – stranke /HDZ…

Održan 2. modul Studentskog APR-a u Splitu

Uvodno predavanje na temu procesa definiranja i donošenja javnih politika na europskoj razini, održala je Željana Zovko, zastupnica u Europskom…