ožu 19, 2018

Održan 1. seminar Godišnjeg programa

Seminar je realiziran uz podršku Vijeća Europe, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Grada Biograda.

Tema prvog seminara Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj u 2018. godine bila je “Društvo i politika u suvremenoj demokraciji”.

Program je otvoren pozdravnim govorima Jagode Novak, v.d. izvršne direktorice APR-a te Velibora Mačkića, člana upravnog odbora.

Andrija Henjak s Fakulteta političkih znanosti govorio je na temu “Društveni rascjepi i politička polarizacija u Hrvatskoj” nakon čega je uslijedilo predavanje alumnija APR-a o tome što je za njih APR na kojemu su sudjelovali : Bruno Petrušić, Danijel Katičin te Velibor Mačkić.

Drugi dan seminara započeo je s predavanjem “Populizam kao patologija suvremenih demokracija” kojeg je održao Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti. Nakon toga održano je predavanje “Političke doktrine liberalizma, socijaldemokracije i kršćanske demokracije” na kojoj je Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru polaznicima pojasnio osnovne odlike ovih doktrina i ideologija. Ana Petek s Fakulteta političkih znanosti pojasnila je proces kreiranja javnih politika u Hrvatskoj i neke njihove odlike, dok su Tihomir Ponoš, novinar Novog lista i Jakov Žižić, asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održali radionicu “Provesti ekonomske i socijalne reforme u Republici Liburniji” na kojoj su polaznici morali predstaviti svoj program kojeg su osmislili radom u grupi te pokušali stvoriti koalicijsku vladu i plan reformi, a sve s ciljem promišljanja i uvažavanja osobnih i političkih uvjerenja te shvaćanja realiteta u političkoj utakmici, pregovaranju i koaliranju.

Zadnji dan seminara otvorio je Velibor Mačkić, Ekonomski fakultet u Zagrebu, s predavanjem “Političke ideje i ekonomske politike” na kojem je prezentirao razlike u kreiranju ekonomskih politika s obzirom na političke doktrine. Panel rasprava “Ostavština procesa pridruživanja EU: vladavina prava i demokratski dijalog: korak naprijed – natrag dva” zatvorio je prvi seminar Godišnjeg programa. Na panel raspravi sudjelovali su: Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru te Jagoda Novak kao moderatorica rasprave.

Sljedeći susret Godišnjeg programa održat će se od 11. do 13. svibnja u Bjelovaru gdje će biti riječi o političkoj komunikaciji i političkom dijalogu.

Prethodna vijest

Najava 1. seminara Godišnjeg programa u 2018.

Prvi seminar provodi se uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Vijeća Europe te Grada Biograda. Program započinje pozdravnim…

Donesen Okvir izrade novog Strateškog plana

U nastavku pogledajte zaključke sastavka održanog 31. ožujka A) Metodologija procesa strateškoga planiranja i hodogram aktivnosti: • Bilješku o metodologiji/hodogramu…