lis 20, 2016

Martina Otročak – stažiranje u Europskom parlamentu

Martina Otročak, polaznica drugog ciklusa Studentskog programa APR-a, dobila je priliku stažirati u Uredu Andreja Plenkovića u Europskom parlamentu zahvaljujući dobroj suradnji APR-a i hrvatskih europarlamentaraca. Svoje dojmove poslala nam je nakon odrađenog jednomjesečnog stažiranja.

Kao polaznici 2. ciklusa Studentskog programa Akademije za politički razvoj, pružena mi je prilika za staž u Europskom parlamentu. Od ponuđena tri mjesta u uredima europarlamentaraca, prijavila sam se za staž u uredu Andreja Plenkovića čiji rad sam oduvijek pratila i cijenila. Uslijedio je napeti tjedan iščekivanja rezultata. Oduševljenje je bilo tim veće kada su mi javili da sam odabrana te da ću svoj staž odrađivati kroz mjesec rujan.

Gledano iz političke perspektive, rujan je bio zaista buran mjesec. U Europskom parlamentu raspravljalo se o Brexitu, stanju u Ukrajini i izborima u Rusiji, gorućem problemu migracija, dok su u Hrvatskoj mjesec obilježili prijevremeni parlamentarni izbori.

Stažiranje u Europskom parlamentu jedinstvena je prilika mladoj osobi da proširi stečena znanja, ali i  stekne vrijedno iskustvo iz funkcioniranja europskih politika. Svatko može pronaći temu koja ga zanima, aktivno pratiti rad odborâ, upoznati se s načinom rada i funkcioniranja tako velike i značajne institucije za sve države članice. Stažiranje u Europskom parlamentu doprinijet će ne samo mom profesionalnom razvoju kao mlade pravnice već i onom osobnom.  Kao mladi profesionalac, imam još veću želju za radom, učenjem i usavršavanjem upravo u području europskog prava te rada i funkcioniranja europskih institucija. Osobno gledano, ovo iskustvo obogatilo je mene kao osobu – život u novoj i drugačijoj sredini, upoznavanje ljudi i sklapanje novih prijateljstava. Osobe s kojima sam imala priliku raditi, asistenti i drugi stažisti, zasigurno su omogućili da se u Hrvatsku vratim s pozitivnim dojmovima.

Svakoj mladoj osobi, bilo studentu ili diplomantu, preporučila bih iskustvo Studentskog programa Akademije za politički razvoj. Osim što ćete obogatiti svoje znanje i poboljšati kompetencije, otvara se i mogućnost jednomjesečnog staža u Parlamentu. Ovakvo iskustvo je teško dobiti na drugi način, a neprocjenjivo je za daljnji profesionalni razvoj mlade osobe.

Prethodna vijest

10. Godišnja konferencija APR-a: “Sadašnjost i budućnost Europe”

Na konferenciji će sudjelovati polaznici i alumniji Godišnjeg edukativnog programa APR-a te stručnjaci i profesionalci iz različitih sektora društva. Kroz…

Najava 1. modula APR-ova programa “Lokalno vodstvo i razvoj”.

Program okuplja 23 polaznika iz Zagrebačke županije čija imena možete vidjeti ovdje. Na 1. modulu bit će održana dva predavanja…