kol 4, 2017

Barbara Fajdetić – stažiranje u Europskom parlamentu

U sklopu studentskog programa Akademije za politički razvoj, ovogodišnja polaznica Barbara Fajdetić dobila je priliku stažirati u Uredu Biljane Borzan u Europskom parlamentu zahvaljujući dobroj suradnji APR-a i hrvatskih europarlamentaraca. Nakon odrađenog staža prenijela nam je svoja iskustva, a njezine utiske pročitajte u nastavku.

Nakon uspješno završenog 3. ciklusa studentskog programa Akademije za politički razvoj u Zagrebu, ostvarila sam pravo na jednomjesečno stažiranje u Europskom parlamentu u Briselu. Akademija je raspisala natječaj za stažiranje u uredu gđe Biljane Borzan u lipnju 2017, te sam se odlučila prijaviti. Budući da sam netom prije diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, imala sam vremena odraditi staž. Bila sam jako sretna i uzbuđena kada sam saznala da sam upravo ja odabrana, međutim s vremenom sam postala svjesna da odlazim sama u nepoznato, pa sam  nekoliko dana prije puta živjela u neizvjesnosti i s mnoštvom pitanja. Međutim, sve je to nestalo po dolasku u Brisel. Ja sam imala sreću, pa sam prije dolaska kontaktirala s jako dragim ljudima, koji su mi pomogli u snalaženju i prilagodbi u prvim danima mog života u Belgiji.  

Ured gđe Biljane Borzan bavi se pitanjima vezanim uz okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), te prava žena i jednakost spolova (FEMM). Kao stažist, svakodnevno sam se susretala s problemima vezanim uz navedene teme, i jednako tako pronašla se u njima, čime su moji zadaci postajali razumljiviji i zanimljiviji za rad.  Moji zadaci bili su odlasci na odbore i radne skupine, te izrada izvještaja o temi aktualnoj na istim. Sudjelovanjem na odborima i radnim sastancima upoznala sam se s načinom rada Parlamenta, te što rade zastupnici i za što se zalažu u Parlamentu, a uz to poboljšala sam svoje komunikacijske vještine, sposobnost razumijevanja i strani jezik na kojem se odvija konverzacija.

Stažiranje u Europskom parlamentu u Briselu za mene je bilo veliko i značajno iskustvo. Prije svega, upoznala sam  nove i jako drage ljude i prijatelje, te posjetila nova mjesta  i upoznala nove kulture. Osim toga, u mojoj glavi razbijena je velika barijera i strah od nepoznatog, razvila sam se kao osoba i postala otvorenija za pustolovine i nove ljude u svom životu.

Svakako svima kojima se pruži prilika, preporučila bih da se prijave i sudjeluju na Studentskom programu Akademije za politički razvoj, jer si na taj način mogu otvoriti mnoga vrata, te naučiti korisne stvari koje mogu puno značiti u daljnjem profesionalnom, ali i privatnom životu.

Prethodna vijest

Održana panel rasprava iz ciklusa “Europski petak” : Populizam u Europi: kako mu se suprotstaviti?

Panel rasprava bavila se aktualnom temom rastućeg populizma u Europi, a stručni govornici Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (EPP),…

Uskoro kreće Lokalni program APR-a u Varaždinu

Program “Sudjelovanje mladih i razvoj demokracije u lokalnoj zajednici” dio je projekta „Lokalni programi APR-a“ i namijenjen je osnaživanju mladih…