velj 21, 2019

Konferencija: Gdje su prostori slobode i imaju li slobode prostora?

Istražujemo trebamo li nove prostore kako bismo očuvali i jačali slobode ili je sasvim dovoljno imati pravo na slobode? 

Prostori slobode često se izjednačuju s javnim prostorima kojima su inherentne slobode okupljanja i mišljenja. Hannah Arendt ih je shvaćala kao mjesta na kojima se odvija određena slobodna akcija. No, iako prisvajamo vrijednosti liberalne demokracije, kojih su slobode i prava pojedinaca neraskidivi dio, te često uspješno zadovoljavamo normativne uvjete koji naizgled služe osnaživanju sloboda i širenju njihova prostora, domilje se da se umjesto ekspanzije dešava njihova kontrakcija i redefinicija.

Primjerice, javni se prostori sve više zapostavljaju i sve češće postaju žrtve privatnih interesa, najčešće krupnog kapitala i time gube svoj potencijal kao mjesta slobode i slobodne akcije. Komercijalizacija je (uz druge pritiske) zahvatila i medije i kulturu rezultirajući sličnim posljedicama. U javnom diskurzu se definicije slobode, njezini nositelji i subjekti te njezine željene posljedice stalno mijenjaju. Ministrica kulture je primjerice nedavno izjavila kako je sloboda govora i mišljenja za osobe s imenom, a ne za anonimce. Satiru ili ismijavanje dokazanim činjenicama sud je nedavno sankcionirao kao klevetu. Novinarske slobode su sužene, a novinari rade pod pritiskom tužbama. Činjenice koje su najvažniji alati kojime (pogotovo) novinari raspolažu, sustavno se relativiziraju čime se umanjuje snaga kritičkog i na znanosti utemeljenog promišljanja (i izražavanja). Važan je i način na koji društvo tretira pitanje slobode odabira vjere (odnosno nevjere) i prostor (ili manjak istog) kojeg imamo na raspolaganju za slobodan izbor svjetonazora.

Slobodno izražavanje misli često je povezano sa slobodom pristupa resursima pa se postavlja pitanje imaju li oni koji imaju više resursa i više sloboda?

Pitamo gdje su danas toliko važni prostori slobode, što trebamo učiniti da ih nađemo i ojačamo? Imamo li sve manje prostora za slobode i dobivaju li neke slobode više prostora od ostalih? Je li moguće doseći previše slobode, tko odlučuje gdje su granice i trpe li svi jednake posljedice kada ih pređemo?

Moderatorica:
Maja Sever

Panelisti:
Igor Lasić
Zoran Grozdanov

 

Prethodna vijest

Odabrani polaznici Godišnjeg programa 2019.!

Upravni odbor i zaposlenici APR-a proveli su selekcijsku pristiglih prijava te su na temelju vrednovanja svih pristiglih prijava i obavljenog…

Uspješno završen LAPR u Čakovcu

Posljednji modul LAPR-a Čakovec koji se provodio u suradnji s Udrugom gradova i Međimurskom županijom, bio je posvećen transparentnosti lokalne…