lis 18, 2017

11. Godišnja konferencija održana u gradu Krku

Godišnja konferencija održana je od 13. do 15. listopada uz podršku Vijeća Europe, Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, grada Krka, Primorsko – goranske županije te Valamar Riviere.

Program je započeo riječima dobrodošlice predsjednice upravnog odbora APR-a Sandre Pernar te predsjednika županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erika Fabijanića i Violete Simeonove Staničić iz Ureda za informiranje.

Uslijedila je prva panel rasprava „Kako pokrenuti spiralu pozitivnih društvenih promjena?“ na kojoj su Luka Abrus, direktor Five i Shoutem, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Maja Dodić, viša savjetnica za projekte Veleposlanstva Kraljevine Norveške te Maja Jurišić, voditeljica inicijative „pokret Otoka“ prenijeli svoja iskustva vođenja projekata te izazove s kojima su se susreli. Moderiranje rasprave vodila je projekta i komunikacijska menadžerica Lamija Alečković.

Drugi dan Konferencije otvoren je panel raspravom „Energetska sigurnost: Hrvatska i njezina uloga u regiji„  na kojoj je bilo riječi o trenutačnoj energetskoj situaciji u Republici Hrvatskoj, važnosti energetske diversifikacije ali i o pogreškama koje su učinjene ili odlukama koje nisu implementirane na pravi način. Raspravu je otvorio zamjenik američke veleposlanice Douglas Jones, a govornici panela bili su Marko Blažević, HEP Opskrba plinom d.o.o., Bojan Reščec, predsjednik Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske, Slavko Krajcar, profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a samu raspravu vodio je Igor Grozdanić, energetski stručnjak.

Subotnji program nastavljen je izuzetno aktualnom temom „Agrokor: uzroci krize i posljedice za Hrvatsku“. Sama rasprava pobudila je veliki interes te se tražilo mjesto više u dvorani, a tome su svakako pridonijeli stručnjaci Drago Munjiza, konzultant Jakov Viktor d.o.o, Ratko Bošković, novinar, komentator i publicist te Velibor Mečkić s Ekonomskog Fakulteta Zagreb. Raspravu je vodila Damira Gregoret Bobić, reporterka RTL televizije.

Uslijedio je panel u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj na kojemu su eurozastupnici Željana Zovko i Jozo Radoš, te Mirela Holy, predavačica na Veleučilištu VERN i Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment govorili o izazovima digitalne političke komunikacije u Hrvatskoj i EU. Panelisti su podijelili svoja iskustva korištenja društvenih mreža, osvrnuli se na recentne primjere gdje je digitalna politička komunikacija imala utjecaj na formiranje javnog mijenja. Raspravu je vodila Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Godišnja konferencija je zatvorena panel raspravom „Što donosi razvoj: reforme ili projekti?“ na kojoj su sudjelovali Tome Antičić, državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja, Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja Zagreb te Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb. Govornici su se osvrnuli na problematiku cjelovite kurikularne reforme, znanstvenih institucije i ostalo. Rasprava se odvijala pod stručnim vodstvom Ane Keglović Horvat, komunikacijske stručnjakinje.

Sljedeći i zadnji susret s tekućom generacijom bit će od 7. do 11. studenog u Strasbourgu na World Forum for Democracy kada će polaznicima biti uručene diplome za uspješni završetak programa.

Prethodna vijest

Najava Godišnje Konferencije u gradu Krku

Preko 130 sudionika Konferencije imat će priliku sudjelovati na panel raspravama koje će obrađivati aktualne društvene, političke i ekonomske teme…

Nastavlja se Lokalni program APR-a u Varaždinu

U prvom dijelu modula održat će se panel rasprava na temu „Sudjelovanje žena u lokalnoj politici i javnom životu“ u…