kol 23, 2021

Projekt Women in the Lead – poticaj profesionalnom i društvenom razvoju talenata uz pomoć mentorskog kapitala APR-a

Projekt Women in the Lead zamišljen je kao poticaj profesionalnom i društvenom razvoju talentiranih pojedinaca u Hrvatskoj – osobito žena – uz pomoć mentorskog kapitala APR-a.
Žene u APR-u liderice su u svojim profesijama, no izvan tog balona izvrsnosti, Hrvatska je zemlja sa značajnim rodnim jazom u gospodarskom, društvenom i političkom smislu. U odnosu na ostatak EU-a, država smo s četvrtom najnižom stopom zaposlenosti žena i najnižom stopom ženskog poduzetništva. Iako 49% više žena nego muškaraca završi tercijarno obrazovanje, prosječna mjesečna plaća žena je 88% one muškaraca, dok udio žena u upravama najvećih kompanija iznosi tek 21,6%. Izražena je i podzastupljenost žena u lokalnoj i nacionalnoj politici, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se politika u Hrvatskoj prvenstveno doživljava kao muška profesija.
Projektni tim Women in the Lead kojeg čini pet APR žena različitih profesionalnih profila (Andrea Čović Vidović, Ružica Šimić Banović, Vedrana Likan, Ana Šimunović i Ivana Novoselec) zato je za primarni cilj uzeo definirao podizanje svijesti unutar APR-a o važnosti mentorstva u razvoju i napredovanju lidera (u nastajanju) – i to osobito žena.
U prvoj provedbenoj fazi, od prosinca 2020. do svibnja 2021., ciljna skupina projekta od 30 zainteresiranih APR-ovaca radili su na osvještavanju vlastitih mentorskih potencijala kako bi u idućem koraku postali dio mreže APR-mentora. Zbog pandemije, ciklus interaktivnih razgovora (masterclasses) na temu mentorstva i sponzorstva s ciljnom skupinom provodio se online. Motivacijski govornici koji vode ove razgovore pretežno su američki mentori, formirani u kulturi u kojoj se mentorstvo – i njegova sljedeća razina, sponzorstvo – shvaća kao neizostavni element u karijeri i napredovanju.
U drugoj projektnoj fazi – od lipnja 2021. do lipnja 2022. – projekt Women in the Lead izaći će iz APR-kruga, a Akademija za politički razvoj kroz svoju mrežu APR mentora znanja o mentorstvu/sponzorstvu prenijeti u svoju praksu i diseminirati široj javnosti. Glavni izazov projekta u ovoj fazi – i njegov sekundarni cilj – jest uspješno aktiviranje mentora APR-a kako bi bili spremni za mentorstvo, karijernu podršku i sponzoriranje drugih, osobito žena, u hrvatskom društvu. Važnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti mentorstva za žene imaju i muškarci pa je cilj da od aktivne baze APR-mentora njih barem 40% budu muškarci. Daljnja društvena mobilizacija provodit će se uz pomoć medijskih partnerstava, a od rujna 2021. Women in the Lead integrirat će se i u Godišnji program APR-a.
Projekt Women in the Lead Akademije za politički razvoj financira Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Prethodna vijest

Zapošljavanje asistenta ili asistentice u vođenju ureda

APR traži osobu za pomoć u provedbi svih naših administrativnih i poslovnih procesa. Tražimo angažiranu i odgovornu osobu, koja će se…

Godišnji program APR-a: Natječaj za generaciju 2022.

Godišnji program APR-a jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog…