pro 10, 2018

Otvoren natječaj za Godišnji program 2019.

Akademija za politički razvoj (APR) poziva zainteresirane kandidatkinje i kandidate da se prijave za sudjelovanje u Godišnjem programu APR-a u 2019. godini.

Akademija za politički razvoj je udruga građana koja od 2007. godine djeluje na području razvoja demokratskih vrijednosti pluralizma, tolerancije i dijaloga u hrvatskom društvu, a Godišnji se program provodi u kontinuitetu od 2004. godine.

APR želi razvijati demokratsku kulturu među vrhunskim mladim kadrovima te među njima poticati dijalog i suradnju osobito po pitanjima od općeg društvenog interesa. APR također želi doprinijeti kvaliteti političkih procesa u Republici Hrvatskoj međusektorskim povezivanjem kadrova različitih svjetonazora, te njihovim motiviranjem i obrazovanjem za javno djelovanje, stvarajući pritom platforme za širu javnu raspravu.

Dio svojih aktivnosti APR provodi uz podršku Vijeća Europe. Isto tako, članica smo Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

APR provodi niz obrazovnih programa te organizira različita događanja za širu javnost.

Možete nas pratiti i na našim stranicama:

LinkedIn

Facebook


GODIŠNJI PROGRAM APR-A

Godišnji program APR-a jednogodišnji je obrazovni program namijenjen lidericama/ liderima i stručnjakinjama/stručnjacima mlađe generacije iz različitih sektora društva: političkih stranaka, poslovnog sektora, javne uprave, civilnoga društva, akademske zajednice i medija.

U proteklih 14 godina provedbe ovaj program je uspješno završilo 430 polaznica i polaznika koji danas zauzimaju istaknuta mjesta u politici, javnoj upravi, civilnom društvu, medijima, poslovnom sektoru i akademskoj zajednici. Svi oni su članice i članovi  APR-a, djeluju kroz mrežu alumnija i sudjeluju kao predavačice i predavači  te stručnjakinje i stručnjaci  u programima i projektima APR-a.

Slijedeći ciljeve i vrijednosti APR-a, cilj programa jest otvoriti prostor za kritičko prosuđivanje, vrednovanje i raspravu o određenim društvenim, političkim, ekonomskim i okolišnim temama u kontekstu demokracije i ljudskih prava. Program potiče demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva.

Kako bi stvorio upravo takav prostor, Godišnji program održava se po pravilima Chatham House, što omogućuje otvorenu raspravu s predavačicama i predavačima  te među polaznicama i polaznicima.

Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije, ljudskih prava, društvene i ekonomske reforme, političku i izbornu participaciju, javno komuniciranje i medije, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, Vijeću Europe i dr. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznica i polaznika kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.


RASPORED GODIŠNJEG PROGRAMA

Godišnji program sastoji se od pet događanja:

  • dva trodnevna seminara koji se održavaju u različitim dijelovima Hrvatske. Prvi seminar održat će se od 8. do 10. ožujka, a drugi seminar od 10. do 12. svibnja 2019. godine;
  • Godišnje konferencije koja je glavni događaj APR-a na kojem se okupljaju svi alumniji programa, a koja će se održati od 18. do 20. listopada 2019. godine;
  • Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji okuplja polaznice i polaznike iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionice i sudionike, a koji se održava tijekom mjeseca studenog;

završnog susreta na kraju programa koji se održava tijekom prosinca.


POLAZNICI/E GODIŠNJEG PROGRAMA

Na temelju ovog Poziva, u program će se odabrati otprilike 20 polaznica i polaznika, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne i regionalne zastupljenosti.

Primanjem u program polaznice i polaznici preuzimaju obavezu sudjelovanja na 4 od 5 događaja Godišnjeg programa.

Vijeće Europe polaznicama i polaznicima koji budu uspješno završili program dodijelit će posebne diplome na svečanosti u Strasbourgu.


TROŠKOVI SUDJELOVANJA

Zahvaljujući podršci Vijeća Europe, donacijama i članarinama alumnija, APR snosi većinu troškova sudjelovanja polaznica i polaznika u Godišnjem programu.

Polaznice i polaznici sudjeluju u troškovima Godišnjeg programa u iznosu od 500,00 kuna, te iznosom od 800,00 kuna u troškovima sudjelovanja na Svjetskom forumu za demokraciju Vijeća Europe u Strasbourgu. Trošak prijevoza na događanja u Hrvatskoj također snose polaznice i polaznici.


PRIJAVA

U program se mogu prijaviti hrvatske državljanke i državljani te kandidatkinje i kandidati s boravištem na teritoriju Republike Hrvatske od 26 do 35 godina starosti (odnosno moraju imati manje od navršenih 36 godina u trenutku prijave), uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika (samoprocjena).

Prijava za sudjelovanje u programu sastoji se od prijavnog obrasca te životopisa koje treba poslati na e-mail adresu: prijave@apr.hr

Obrazac za prijave i preporuke možete pronaći ovdje: APR_preporuka_2019  i APR_prijavnica2019

Kandidatkinje i kandidati mogu tražiti najviše dva pisma preporuke od bivših polaznica i polaznika programa. Pismo preporuke šalju sami alumniji APR-a na e-mail adresu na koju se šalje i prijava.

Krajnji rok za slanje prijave i preporuka je 10. siječnja 2019. godine

Kandidatkinje i kandidati koji uđu u uži izbor bit će početkom veljače 2019. godine pozvani na intervju u Zagreb. Uspješne kandidatkinje i kandidati o rezultatima selekcije bit će obaviješteni najkasnije do 15. veljače 2019. godine.

Prethodna vijest

Alumniji APR sudjelovali na Berlin Forumu

U organizaciji moskovske škole za politički razvoj, od 25. do 27. studenog organiziran je tradicionalni Berlin Forum koji je ovog…

Nils Muiznieks izabran za predsjednika Asocijacije škola političkih studija

Dugogodišnju predsjednicu ove mreže Catherine Lalumière koja je vodila organizaciju od njezinog osnutka 2008. zamijenio je bivši Povjerenik za ljudska prava…