svi 17, 2018

Održan 2. seminar Godišnjeg programa u Bjelovaru

Seminar su financijski podržali Vijeće Europe i Grad Bjelovar, a program su otvorili Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara te Jagoda Novak, v.d. izvršne direktorice APR-a

Trodnevni program bio je posvećen političkoj komunikaciji u javnome prostoru.

Uvodno predavanje na temu “Javni govor u Hrvatskoj danas – stavotvoritelji/ce i njihova zaleđa” održao je prof. Žarko Puhovski, dajući osnovni teorijski uvod u pitanje društvenoga sukoba, društvenoga dijaloga, načina na koji se on strukturira i uljuđuje u modernim društvima i s tim u vezi posebnosti i probleme hrvatskog javnoga prostora i stavotvoritelja u njemu.

Uslijedila je panel rasprava “Sam svoj PR”, na kojoj su svoja iskustva otvaranja važnih tema u društvene prostoru, ulozi osobne karizme, djelovanja i spretnog korištenja modernih tehnologija predstavili Sanja Sarnavka, Tvrtko Barun te Saša Cvetojević.

 

Drugi dan seminara započeo je predavanjem “Istraživačko novinarstvo i prijepori koje izaziva”, na kojem je Saša Leković iznio karakteristike i povijest istraživačkoga novinarstva, probleme s  kojima se istraživački novinari susreću u svom poslu, kao i stanje medija te novinarske profesije u Hrvatskoj danas.

Panel rasprava “Dijalog u strankama vs. dijalog s javnošću” na kojoj su sudjelovali Karlo Ressler, Mišel Jakšić, Marko Vučetić te Hrvoje Krešić kao moderator, nastojala je proširiti uvide u to na koji način političke stranke kreiraju odluke i programe koje potom komuniciraju s javnošću te izazove koji se na tome putu javljaju.

Subotnji dio programa zatvoren je raspravom “Lažne vijesti i spinovi” gdje su Ana Keglović Horvat, Robert Tomljenović, Violeta Colić te Maja Čakarun u ulozi moderatorice, predstavili problematiku nastajanja i širenja lažnih vijesti s posebnim osvrtom na područje društvenih mreža.

 

Posljednji dan seminara, otvoren je radionicom “Psihologija političke argumentacije” koju su održali Ana Šimundža i Blaž Rebernjak iz udruge Humanea. Polaznicima su na interaktivan način predstavljeni glavni pojmovi koji pobuđuju emocije kod svake osobe te koji utječu na politički i građanski aktivizam.

Drugi seminar Godišnjeg programa APR-a zatvoren je panel raspravom “Humor i satira u medijima” na kojoj su Borna Sor, Nik Titanik te Domagoj Račić kao moderator, polaznicima izložili svoje stavove o utjecaju, ograničenjima, ali i neugodna iskustva korištenja humora i satire u javnom prostoru Hrvatske i Europe danas.

 

Godišnji program nastavlja se Godišnjom konferencijom APR-a u listopadu, koja će biti posvećena temi “Hrvatska 2020”.

 

Prethodna vijest

Najava 2. seminara Godišnjeg programa u Bjelovaru

Seminar će biti posvećen političkom i medijskom diskursu u javnom prostoru uz brojne, uvažene predavače i voditelje radionica. Ovaj dvodnevni…

Obavijest o GDPR uredbi

Temeljem GDPR uredbe o zaštiti osobnih podataka, APR najavljuje alumnijima kao i svim kandidatima koji se prijavljuju na neki od…