sij 16, 2023

Godišnji program APR-a: Natječaj za generaciju ’23.

Do 10.2. otvorene su prijave za novu generaciju polaznika Akademije za politički razvoj. Pridružite nam se!

Godišnji program APR-a jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog društva, javne uprave, medija, političkih stranaka i poslovnog sektora. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva.

Program se provodi uz podršku Vijeća Europe, a Akademija za politički razvoj je jedna od 21 članice Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

Sastoji se od pet seminara:

 • Tri godišnja seminara:
  Demokracija, dijalog i politička participacija (travanj)
  Politička i javna komunikacija (lipanj)
  Međunarodni odnosi, Hrvatska, regija i EU (rujan)
 • Godišnje konferencije koja okuplja i alumnije programa (listopad),
 • Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji okuplja polaznike/ce iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionike/ce (studeni)

Godišnji seminari i konferencija trodnevni su događaji (petak – nedjelja) i održavaju se u različitim dijelovima Hrvatske.

(O točnim datumima održavanja seminara kandidati će biti obaviješteni na razgovorima tijekom selekcijskog procesa).

Program se sastoji od predavanja, rasprava, radionica, panel diskusija i druženja. Seminari se održavaju prema pravilima Chatham House što omogućuje otvorenu raspravu s predavačima/icama i među polaznicima/ama. Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije i participacije, političke ideologije i ekonomsku politiku, društvene rascjepe, javne politike, medije i političku komunikaciju, itd. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznika/ca kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.

U program će se odabrati 20 sudionica i sudionika temeljem javnog natječaja, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne/rodne i regionalne zastupljenosti. Prilikom selekcije posebno će se paziti na uravnotežen i raznolik sastav polaznika/ca.

Organizatori snose dio troškova sudjelovanja polaznika/ca u seminaru, a sudionici/ce participiraju sa 280€, tj. 70€ za svaki od triju seminara u Hrvatskoj. Dodatno financiranje i visina participacije za put u Strasbourg na Svjetski forum za demokraciju ovisi o mogućnostima Vijeća Europe i broju zainteresiranih te je ta aktivnost opcionalna. Sudionici samostalno pokrivaju troškove puta, osim u odnosu na put u Strasbourg. Upravni odbor APR-a u mogućnosti je odobriti do 5 stipendija u visini od 140€ kandidatima koji za time iskažu potrebu u prijavi.

Ulaskom u program polaznici/e preuzimaju obavezu sudjelovanja na minimalno tri događaja, pri čemu je sudjelovanje na prvom seminaru i godišnjoj konferenciji obavezno. Polaznicima koji uspješno završe program Vijeće Europe dodjeljuje certifikate.

UVJETI:

 • u program se mogu prijaviti hrvatske državljanke i državljani te kandidatkinje i kandidati s boravištem na teritoriju Republike Hrvatske do zaključno 35 godina starosti (tj. prije navršenih 36 godina) u trenutku prijave, uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika
 • prijava za sudjelovanje u programu sastoji se od prijavnog obrasca (APR prijavnica 2023, u slučaju poteškoća s preuzimanjem datoteke javite se na info@apr.hr) te životopisa koje treba poslati isključivo na e-mail adresu: info@apr.hr s naznakom “Prijava na natječaj: Ime Prezime”
 • kandidatkinje i kandidati mogu tražiti najviše dva pisma preporuke od bivših polaznika/ca programa. Obrazac (APR preporuka 2023, u slučaju poteškoća s preuzimanjem datoteke javite se na info@apr.hr) preporuke šalju isključivo sami alumniji APR-a na e-mail adresu na koju se šalje i prijava, s naznakom PREPORUKA + ime osobe za koju šalje;
 • krajnji rok za prijave je 10. veljače 2023. godine do 23.59.

Kandidatkinje i kandidati koji uđu u uži izbor krajem veljače će biti pozvani na intervju. Uspješne kandidatkinje i kandidati o rezultatima selekcije bit će obaviješteni najkasnije do 15. ožujka 2023. godine

 

Prethodna vijest

Polifonija – podcast APR-a

Polifonija je serijal podcasta čija je zadaća testirati mogućnost dijaloga između neistomišljenika i stručnjaka različitih provenijencija na teme vezane uz…

Podcast Polifonija – 2. epizoda

Polifonija se nastavlja, ovoga puta u zelenim tonovima! U drugoj epizodi razgovaramo o zelenim politikama, energetskoj tranziciji, borbi protiv klimatskih…