stu 23, 2016

Lalumière zatražila neodložno oslobađanje Ilagara Mammadova

Predsjednica Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe Catherine Lalumière zatražila je neodložno puštanje na slobodu Ilgara Mammadova, direktora azerbajdžanske škole za političke studije koji je nezakonito zatvoren od 2013. godine.

Lalumière, inače bivša glavna tajnica Vijeća Europe i bivša francuska ministrica, najoštrije je osudila odluku azerbajdžanskog Vrhovnog suda od 18. studenoga kojom je odbačena žalba Ilgara Mamedova. Istaknula je kako ova odluka predstavlja izravno i grubo kršenje presude Europskog suda za ljudska prava iz 2014. kojom je utvrđeno da su vlasti u Azerbajdžanu prekršile brojne odredbe o ljudskim pravima zatvarajući i osuđujući Mammadova. Proces na ovom sudu pokrenuo je sam Mammadov nakon što su ga azerbajdžanske vlasti uhitile i zatvorile zbog najave da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2013.

Pozvavši na konkretno, a ne samo deklarativno djelovanje, Lalumière je kazala kako EU, Vijeće Europe i OESS moraju osigurati punu primjenu odluka Europskog suda za ljudska prava te puno poštivanje ljudskih prava uključujući slobodu izražavanja, slobodu udruživanja, slobodu medija i neovisnost sudstva, kako u Azerbajdžanu tako i u drugim državama članicama.

Prethodna vijest

Odabrani polaznici 1. ciklusa Studentskog programa APR-a u Splitu

Za sudjelovanje u Studentskom programu APR-a u Splitu odabrani su: Andrea Jović (studentica 4. godina filozofski) Ante Škrobica (student 1….

APR na Svjetskom forumu za demokraciju u Strasbourgu

Forum, kao jedinstvena platforma za raspravu između donositelja odluka i aktivista o ključnim promjenama i rješenjima problema s kojima se…